Arlaux Brut Grande Cuvee

Het verhaal van de familie Arlaux dateert terug tot het begin van de Middeleeuwen. Sindsdien houdt de familie zich bezig met wijnbouw in de Montagnes de Reims. eerst in dienst van de kerk, maar na de revolutie voor eigen bedrijf.

Sinds 1826 legt Arlaux zich uitsluitend toe op het maken van champagnes van de allerbeste soort. De ongeveer 10 hectare wijnranken bestaan voor het grootste gedeelte uit Pinot Meunier, een wat kleiner gedeelte Pinot Noir en een klein beetje Chardonnay druiven van Premier Cru kwaliteit. Sinds 1997 wordt er zonder enige vorm van pesticide gewerkt.

Arlaux heeft alles volledig in eigen hand en werkt volgens hun eigen zeer hoge kwaliteitseisen. Zo wordt uitsluitend het sap van de allerrijpste druiven van alleen de eerste persing gebruikt. De rest van het sap wordt als inferieur beschouwd en doorverkocht aan derden.

De champagnes van Arlaux zijn bijzonder. Zo bijzonder zelfs dat de Brut Grande Cuvée (de jongste champagne van het huis) door Robert Parker met maar liefst 92 punten is beloond. Dat is de hoogste score voor een “non vintage” champagne tot nu toe!

Ook heel bijzonder is het feit dat de familie Arlaux nog beschikt over een heel klein stukje wijngaard waar nog Pinot Meunier is aangeplant van voor de phlylloxera-ramp. Deze wijnstokken zijn ruim voor 1900 aangeplant en alleen in goede jaren maakt men hier een 100% Pinot Meunier cuvée van: de Brut Grand Bourgois. De oplage bedraagt dan zo’n 2000 flessen per keer.

In uitzonderlijk jaren maakt Arlaux uiteraard ook millésimes. Deze vintage champagnes liggen gemiddeld zo’n 14 jaar in de kelder voordat ze op de markt komen. Momenteel zijn de jaren 1998, 2000 en 2002 beschikbaar. Elk jaartal weerspiegelt de hoge kwaliteit van de druiven en de weersomstandigheden van dat specifieke jaar. 

Geluksvogels zouden zelfs nog eerdere jaargangen kunnen bemachtigen, maar Arlaux hanteert een zeer strikte allocatie. 

Arlaux champagnes worden over de hele wereld gedronken aan tafels van de meest gelauwerde restaurants. Enkele voorbeelden zijn de restaurants van Joël Robuchon wereldwijd en die van Kikunoi in Japan. Er wordt zelfs gefluisterd dat er aan het Japanse hof ook Arlaux wordt geschonken…..

 

Met trots is DirkSchram.com exclusief importeur van dit mooie huis met rijke historie. De exclusiviteit van deze champagnes noodzaakt ons deze zeer selectief aan te bieden. De Brut Grande Cuvée is in beperkte mate ook online verkrijgbaar.

Heeft u interesse in deze topcuvées voor bijvoorbeeld en huwelijk, neem dan contact op met Dirk Schram via +31 6 83677019 of dirk@dirkschram.com

Een mooie fles voor thuis bestellen gaat via de knop hieronder! 

Bestel Arlaux Champagnes Hier