GIN 1689

London, 1688-1689

Het was stormachtig, bij zijn aankomst. De golven klapten over het strand heen toen de schepen van koning-stadhouder Willem III van Oranje aanmeerden aan de Engelse zuidkust. Het zou het begin zijn van een opmars waar de Britten tot op de dag van vandaag aan herinnerd worden. Niet alleen wist Willem van Oranje in de zogenaamde Glorieuze Revolutie van 1688-1689 de Engelse koning te verjagen, hij nam ook iets typisch Hollands mee naar het Britse eiland. Jenever, op z’n Engels Genever. In korte tijd afgekort tot Dutch gin. Gin werd dankzij William van Oranje razend populair onder de Engelse bevolking. De Engelsen lieten zelfs het bier en ale staan om maar Gin te kunnen drinken! Vanaf dat moment is de gin opmars begonnen en tot het product geworden dat wereldwijd haar bekendheid heeft verworven.

Amsterdam, 2018

Nu, een kleine 350 jaar later, brengt de Amsterdam Craft Gin Company het authentieke recept uit die tijd opnieuw op de markt. Oprichter Alexander Janssens, die zelf jarenlang in Londen woonde, dook in de archieven van de British Library om het originele recept boven water te halen. Het kostte hem bijna twee jaar om het te vinden. Met behulp van meester-distilleerder Herman Jansen hebben zij het eeuwenoude recept, dat het Britse eiland in 1689 veroverde, ontwikkeld en weer tot leven gewekt. Het resultaat is Gin 1689, een eerbetoon aan het Nederlandse vakmanschap van meer dan drie eeuwen geleden. Een eerbetoon ook aan koning-stadhouder Willem van Oranje, die in feite aan de basis stond van één van de succesvolste Nederlandse exportproducten uit die tijd. En een eerbetoon aan de geschiedenis en het heden, die via deze fles onlosmakelijk met elkaar verbonden blijven.

Origineel recept voor Gin 1689

Gin 1689 brengt het originele recept van de Gin terug op de markt toen het allemaal is begonnen, drie eeuwen geleden. In de gin zitten verschillende botanicals: jeneverbes, appel, peer, gedroogde citroen- en sinaasappelschillen, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. De gin is puur te drinken, maar ook in combinatie met tonic, aangevuld met ijs, aardbei en framboos. Zoals de naam Amsterdam Craft Gin Company al aangeeft, gebruiken ze pure ingrediënten van de beste kwaliteit om zodoende een gin aan te bieden die vol met karakter zit en een heerlijke zachte afdronk heeft.